Om att ha många strängar på sin lyra med Dan-Eric Archer
20 december 2019
Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)
Han har varit med och tagit fram elcertifikatmätare som samlar in produktionsdata från uppåt 15% av Sveriges installerade solcellskapacitet; han har bidragit till att täcka hela det miljonprogramshus han bodde i tidigare med fasadintegrerade solceller; hans konsultfirma bedriver verksamhet inom biogas. Ja, och så bygger han bambucyklar! Vi ringde upp Dan-Eric Archer för att höra om var all inspiration kommer ifrån.
Elmätning, fasadintegrerade solceller, biogas — och bambucyklar. Får man fråga vad den röda tråden är?
Till stor del är det nog slumpen. Men sen är det nog saker som bidrar till resurseffektivitet. Och som har stor utvecklingspotential!
Din brödföda får du från Checkwatt, där ni delvis utvecklar elcertifikatmätare som samlar in data från närmare 3500 solcellsanläggningar i dagsläget. Hur kom du på idén till det?
Det var inte min idé från början, och egentligen var aldrig planen att det skulle bli en sådan verksamhet. Det var ett konsultuppdrag som spann vidare när vi märkte att det fanns efterfrågan på någon som utvecklade elcertifikatmätare för mikroproducenter. Så vi körde vidare.
Du har med andra ord bra koll hur det ser ut med solelproduktionen i Sverige en dag som denna... ?
Ah, jag kan kolla… Vi samlar data från ungefär 15% av all installerad kapacitet i Sverige. Totalt är det 70 MW toppeffekt i dagsläget, och det ökar med ungefär 150 anläggningar i månaden. Just nu produceras ... 200 kW. Det är inte mycket, men å andra sidan är det knappt ljust ute. [Klockan är 9 på morgonen, den 15 december, reds. anm.] Jag har lite mer intressant data här om du vill. Den dag med högst solelproduktion per installerad kW i Sverige i år var 22 juni, då levererade 53 MW installerad kapacitet totalt 400 MWh, dvs 7,5 kWh per kW. Allra bäst var timmen mellan klockan 13 och 14 den 31:a maj. Under den timmen var produktionen i genomsnitt 43,5 MW av en toppeffekt på 51,5 MW, alltså över 80% av maxproduktionen!
Du bodde tidigare i Bergsjön där du var en av initiativtagarna till att göra om ett miljonprogramshus — till ett passivhus helt klätt av fasadintegrerade solceller. Ett rätt saftigt projekt för ett kooperativt boende, kan jag tänka mig?
Ja, det var mycket fritid som lades på det. Vårt mål var att få in så mycket solcellsmoduler som möjligt på tak och fasad. [Därav Bergsjöns svarta diamant.] Arkitekterna såg lite ledsna ut när de fick reda på att de inte hade så stor konstnärlig frihet, de hade nog gärna fått in lite mer färg. De boende i huset, som också äger huset, ska ha en stor eloge. Det var nog i ett kollektivhus det skulle ske, där folk är lite visionära.
Du har även varit med och utvecklat lösningar för takintegrerade solpaneler. Hur långt dröjer det innan vart och vartannat solcellssystem utgör själva takmaterialet?
Jag tror nog att på sikt blir det så, det jag har experimenterat med är system med glas-glasmoduler av standardmått men utan ram. De monteras med gummitätning och lister så att det blir som ett yttertak. Utmaningen är att ta fram en lösning som takläggare är vana vid. Nu finns till exempel solcellsmoduler som består av plåt, solceller och glas. Det tror jag är bra. Det är mer likt bandfalsad plåt, som de [takläggarna] är vana vid. Sen när man monterar utanpåliggande solcellssystem så är det centimeter-precision som behövs, man har en del att spela med. När det gäller takintegrerat så är det millimeter-precision som behövs. Det är mer krävande.
Har du något nytt projekt som du vill berätta om?
Just nu jobbar vi i Checkwatt med utveckling av nya produkter för efterfrågeflexibilitet, eller styrbar effekt. När vi har mer förnyelsebart i elmixen så ökar behovet av flexibilitet. Det går att hitta på olika ställen såsom i värmepumpar, stationära batterier, elbilsladdare, kyl- och frysanläggningar. Om man köper ett batteri för att lagra solel från dag till natt, eller för att kapa effekttoppar, så skulle man alltså samtidigt kunna använda batteriet för att ha en beredskap för att leverera effekt till elnätet, och tjäna lite extra på det.
Du måste även berätta om dina bambucyklar!
Det är en hobby som jag haft i många år nu. Det är ett bra sätt att komma bort från datorn. Bambu är ett fantastiskt material med ett vikt/styrkeförhållande, så kallad specifik styrka, som är 50% högre än aluminium och titan. Det blir dessutom snygga skapelser som är sköna att cykla på. Jag är uppe i 15 cyklar nu, de har blivit bättre för varje gång. Från början var de ärligt talat inte så bra, men den nuvarande är styv i vevpartiet, vikten är låg, och växlar och bromsar sitter som de ska. En perfekt ram för att cykla på landsväg!
Dan-Eric på sin hemmabyggda bambucykel.
Du har även cyklat till Afrika en gång, Egypten närmare bestämt. Tog du bambucykeln då?
Nej, det var innan det fanns någon bambucykel. Det var en fantastisk resa. På den tiden hade jag en blogg om energi- och miljörelaterade frågor och ansträngde mig därmed för att träffa personer som kunde berätta om saker jag kunde skriva om. Det mest spektakulära var nog Zabbaleen-communityt i Kairo. Det är en folkgrupp som har en avfallssamlarkultur. De bor i samma stadsdel, och där i stort sett alla jobbar med avfallsinsamling och förädling på något sätt. De har grisar som de matar med organiskt avfall. De gör pellets av plast i små hemmagjorda maskiner, och de komprimerar metaller, som de sen säljer till Kina. Det är som att Renova skulle vara en egen folkgrupp i Göteborg.
Om du blev tvungen att välja att gå all-in på någon av alla dina sysslor, vad blir det då?
I dagsläget går den mesta av tiden åt de IT-tjänster kopplade till energisystemet som vi håller på med inom Checkwatt, det är väldigt kul. Men jag hoppas inte man behöver välja, för mig är det nog bra att inte vara helt enkelspårig. Det är i alla fall roligare.